Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies μας.
Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies μας.

Κωμική ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που χάρισε άφθονα το γέλιο στο κοινό.

Η Γεωργία Βασιλειάδου (Αθανασίου το πατρικό της) γεννήθηκε στην Αθήνα την Πρωτοχρονιά 1897. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο νωρίς και προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της εργάστηκε ως πωλήτρια σε διάφορα εμπορικά καταστήματα.

Σπούδασε φωνητική μουσική στη Γεννάδιο Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα της στο Λυρικό Θέατρο ως χορωδός στην όπερα του Βέρντι «Ο Ερνάνης». Γρήγορα μεταπήδησε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους θεατρικούς θιάσους της εποχής, όπως της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη (1925-1931) και Αιμίλιου Βεάκη (1932-1935).

Στα μέσα της δεκαετίας του τριάντα, ύστερα από ένα άτυχο γάμο, αποφάσισε να αποσυρθεί από τον κόσμο του θεάματος για να αφοσιωθεί στην ανατροφή της κόρης της. Ωστόσο, το 1939 ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα μικρό ρόλο στη μουσική κωμωδία «Κορίτσια της παντρειάς», που αποτέλεσε την αρχή μιας δεύτερης καριέρας για τη συμπαθή ηθοποιό. Από τότε καθιερώθηκε σαν καρατερίστα και πρωταγωνίστησε σε διαφόρους θιάσους. Ως τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες, ενώ σχημάτισε και δικούς της θιάσους.

Ως συνθιασάρχης με τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Νίκο Ρίζο (1962 -1965) έπαιξε στα έργα «Γαμπροί της ευτυχίας», «Νεόπλουτοι», «Γυναικούλα μας». «Εραστής έρχεται» και «Πέντε λεπτά από την Ομόνοια». Με τον Κώστα Χατζηχρήστο συνεργάσθηκε το 1965 στην επιθεώρηση «Άλλος για υπουργείο».

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίσθηκε το 1930 στην ταινία του ολλανδού ηθοποιού και σκηνοθέτη Λου Τέλεγκεν «Το Όνειρον του γλύπτου». Εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης κατά τη δεκαετία του ‘50, πρωταγωνιστώντας σε ιδιαίτερα δημοφιλείς κωμωδίες, όπως «Το Στραβόξυλο» (1952), «Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Η θεία από το Σικάγο» (1957), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959).

Η Γεωργία Βασιλειάδου, που τη θυμόμαστε κυρίως σε ρόλους της καφετζούς, μ’ ένα φλυτζάνι στο χέρι, ή της Τσιγγάνας να λέει εκείνη τη χαρακτηριστική φράση «μεγάλη πόρτα θα διαβείς», ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό, και το όνομά της αρκούσε για να προσελκύσει κόσμο στα ταμεία. Οι επιθεωρησιογράφοι έβρισκαν πάντα κάποιο νούμερο να της γράφουν, μέσα από το οποίο η συμπαθής ηθοποιός σατίριζε τον ίδιο τον εαυτό της και κυρίως την «ομορφιά» της, πράγμα που έκανε το κοινό να γελάει με την ψυχή του.

Η σπουδαία κωμικός άφησε την τελευταία της πνοή στις 12 Φεβρουαρίου 1980 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας. Στη διάρκεια της βραχυχρόνιας νοσηλείας της, εκτός από τη χρόνια βρογχίτιδα από την οποία έπασχε, οι γιατροί διέγνωσαν καρδιακή ανεπάρκεια και κακοήθη εξεργασία του παγκρέατος.

Φιλμογραφία

1930
Όνειρο γλυπτού
Για την αγάπη της
1946
Παπούτσι από τον τόπο σου
1948
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
1951
Τα τέσσερα σκαλοπάτια
Μια νύχτα στον παράδεισο
Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν
1952
Ο φαταούλας
Ο γρουσούζης
Το στραβόξυλο
1954
Γκολ στον έρωτα
Χαρούμενο ξεκίνημα
Η ωραία των Αθηνών
1955
Η καφετζού
Ο μαγκούφης
Πιάσαμε την καλή
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας
1957
Το αμαξάκι
Η κυρά μας η μαμή
Η θεία απ΄ το Σικάγο
1959
Αστέρω
Μπουμπουλίνα
Νταντά με το ζόρι
Ο θείος από τον Καναδά
Ο θησαυρός του μακαρίτη
1960
Η κυρία δήμαρχος
Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός
1962
Ο μαγκούφης
Το καρπουζάκι
Έξυπνοι και κορόιδα
Η Ελληνίδα και ο έρωτας
Οι γαμπροί της Ευτυχίας
Ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος
1963
Εμείς τα μπατιράκια
Αγάπησα και πόνεσα
Ο ανιψιός μου ο Μανώλης
Ο Θύμιος στη χώρα του γέλιου
1964
Ήταν όλοι τους κορόιδα
Κάλλιο πέντε και στο χέρι
1966
Διπλοπενιές
Ησαΐα χόρευε
Προξενήτρα πράκτωρ 017
Ο Μελέτης στην άμεσο δράση
Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός
1968
Η λυγερή
Η Σμυρνιά
Τόσα όνειρα στους δρόμους
1970
Η περιπτερού
Η βαρώνη και ο Προκόπης
1975
Ένα ένα τέσσερα
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται