Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies μας.
Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies μας.

Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο το 1926, μοναδικό παιδί της Ευδοκίας και του Βασίλη Βέγγου. Ο πατέρας του εργάστηκε στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού στο Φάληρο, από την οποία απολύεται μετά τον πόλεμο λόγω πολιτικών φρονημάτων. Η οικογένεια Βέγγου αντιμετώπισε πλέον οξύ οικονομικό πρόβλημα και ο νεαρός Θανάσης αναγκάστηκε να βγει στην βιοπάλη. Εργάστηκε κυρίως σε επεξεργασίες δερμάτων ενώ ταυτόχρονα ήταν και το “παιδί για τα θελήματα” της γειτονιάς. Τα πολιτικά του φρονήματα τον οδήγησαν στην Μακρόνησο, όπου και γνωρίστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο, γνωριμία που έμελλε να του διαμορφώσει καθοριστικά την ζωή του. Το 1953, ο Κούνδουρος τον καλεί να παίξει στην ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΗ, ο Βέγγος φέρνει μαζί του και την γειτόνισσά του Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Θα ξανασυνεργαστεί με τον Κούνδουρο στον ΔΡΑΚΟ.

Ο Βέγγος αρχίζει να συμμετέχει με μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους σε δεκάδες ταινίες. Με τον καιρό αρχίζει να σταθεροποιείται σε δεύτερους ρόλους (Ο ΘΕΙΟΣ ΑΠ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ 16ου το 1959, ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ το 1960) και για πρώτη φορά πρωταγωνιστεί στο Ο ΜΗΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1960) μαζί με τον Φραγκίσκο Μανέλλη. Μαζί του θα γυρίσει άλλες τρεις ταινίες, ενώ πλέον συμμετέχει σε δεκάδες παραγωγές.

Με το ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ (1961) γνωρίζει την πρώτη του μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Από το 1962 ξεκινά η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, στην εταιρεία Ι. Καρατζόπουλος και Σία. Ο Καρατζόπουλος, διαβλέπει την εμπορικότητα του Βέγγου, του δίνει πρωταγωνιστικούς ρόλους στον ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΦΑΣ και στο ΔΑΙΜΟΝΙΟΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ (1962) και ο Βέγγος καθιερώνεται ως πρωταγωνιστής διαμορφώνοντας το ύφος που θα χαρακτηρίσει την καριέρα του. Ως το 1964, θα πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες ταινίες, με διάφορους σκηνοθέτες και συμπρωταγωνιστές.

Το 1964 αποφασίζει να μπει ο ίδιος στην κινηματογραφική παραγωγή με το ΕΞΩ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ (συμπαραγωγός ο Γιώργος Οικονομίδης). Η εταιρεία ΘΒ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΕΛΙΟΥ, θα κρατήσει μέχρι το 1969 (τελευταία παραγωγή το ΘΟΥ-ΒΟΥ ΦΛΑΚΡΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ), έχοντας αφήσει πίσω της πολλές σπαρταριστές κωμωδίες από διαφορετικούς σκηνοθέτες, μερικές σκηνοθετημένες από τον ίδιο τον Θανάση Βέγγο. Ο “Θου-Βου” αποτελεί πια έναν πασίγνωστο λαϊκό ήρωα, άμεσα αναγνωρίσιμο από τον μέσο έλληνα, με μερικές από τις ατάκες του να έχουν πάρει την θέση τους στην γλώσσα του λαού. Από την επόμενη χρονιά ξεκινά τη συνεργασία του με τον Ντίνο Κατσουρίδη (ΕΝΑΣ ΒΕΓΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ). Το 1971 με το ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ; του Ντίνου Κατσουρίδη, αποσπά βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η ταινία σημειώνει τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Η συνεργασία Κατσουρίδη – Βέγγου επαναλαμβάνεται τακτικά με επιτυχία. Ο “Θανάσης” είναι πια ένας αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας που μεταφέρει στην οθόνη τον αγώνα του Έλληνα μεσοαστού για μια αξιοπρεπή επιβίωση στη σύγχρονη Ελλάδα. Με το Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΧΕ ΠΟΛΥ, ο Βέγγος επιστρέφει στην σκηνοθεσία (αυτή την φορά σε παραγωγή Ντίνου Κατσουρίδη).

Αν και παραμένει εκτός πλατώ την χρονιά της μεταπολίτευσης και το 1975, το 1976 με το Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΣΦΑΛΙΑΡΑΣ πετυχαίνει την μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της σεζόν. Το 1978 κι ενώ η χρυσή εποχή του εμπορικού κινηματογράφου παρέρχεται ανεπιστρεπτί ξανακάνει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με το ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΒΟΥΖΑ σε σκηνοθεσία Θόδωρου Μαραγκού. Την ίδια χρονιά συνεργάζεται ξανά με τον ΠΑΛΑΒΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ του Ντίνου Κατσουρίδη, οι δυο ταινίες κατέλαβαν τις δυο πρώτες θέσεις του ελληνικού box office. Η επιτυχία θα επαναληφθεί τον ΦΑΛΑΚΡΟ ΜΑΘΗΤΗ του Θόδωρου Μαραγκού το 1980.

Θα συνεχίσει να εμφανίζεται σε κινηματογραφικές κωμωδίες ως το 1985, συνεργαζόμενος με τον Κατσουρίδη, τον Γλυκοφρύδη και τον Ντίνο Δημόπουλο.

Από το 1989 γυρίζει μερικές βιντεοταινίες σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζαρίδη, σε σενάριο του τελευταίου και δική του παραγωγή και σκηνοθεσία παρουσιάζει στην τηλεόραση τη σειρά ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ το 1988. Το 1990 σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιώργου Λαζαρίδη πρωταγωνιστεί σε 75 επεισόδια του σήριαλ ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ.

Το 1991, ύστερα από οκτάχρονη κινηματογραφική απουσία επιστρέφει με το ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, του Παντελή Βούλγαρη, για πρώτη φορά σε δραματικό πρωταγωνιστικό ρόλο. Η στροφή του σε εντελώς διαφορετικό ρεπερτόριο θα συνεχιστεί με το ΖΩΗ ΧΑΡΙΣΑΜΕΝΗ του Πατρίς Βιβάνκος και το 1995 θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ. Την ίδια χρονιά γνωρίζει την αποθέωση στην Επίδαυρο υποδυόμενος τον Τρυγαίο στην ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη. Το 1996, συνεργάζεται με τον Γιάννη Σολδάτο (τηλεταινία ΒΗΜΑΤΑ, κινηματογραφική ταινία ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ) και ξανασυναντά τον Παντελή Βούλγαρη στο ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ. Το 2001 πρωταγωνιστεί στην Επίδαυρο στην ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία. Συνεχίζει να συνεργάζεται σε τηλεοπτικές σειρές και συμμετέχει στην ταινία του Ροβήρου Μανθούλη Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΛΥ (2002).
Το 2004 συνεργάστηκε και πάλι με τον Γιάννη Σολδάτο στο ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ, ένα ντοκιμαντέρ-φόρος τιμής στον άνθρωπο και καλλιτέχνη Θανάση Βέγγο.

Η τελευταία κινηματογραφική συμμετοχή του ήταν στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ το 2009.

Το πρωί της Τρίτης 3 Μαΐου του 2011, λίγο μετά τις 7, ο Θανάσης Βέγγος, έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν μετά από ατύχημα που είχε στο σπίτι του.

Φιλμογραφία

1954
Μαγική πόλις
Κυριακάτικο ξύπνημα
1955
Καταδικασμένη κι από το παιδί της
1956
Ο Δράκος
Οι άσσοι των γηπέδων
Το κορίτσι με τα μαύρα
1957
Έχει θείο το κορίτσι
Μαρία Πενταγιώτισσα
Της τύχης τα γραμμένα
Τσαρούχι, πιστόλι, παπιγιόν
Το κορίτσι με τα παραμύθια
1958
Οι καβγατζήδες
Το εισπρακτοράκι
Μόνο για μια νύχτα
Χαρούμενοι αλήτες
Διακοπές στην Αίγινα
Ο Μιμίκος και η Μαίρη
Κάθε εμπόδιο για καλό
Το κορίτσι της αμαρτίας
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση
1959
Η μουσίτσα
Το αγοροκόριτσο
Ο Ηλίας του 16ου
Ανθισμένη αμυγδαλιά
Γαμήλιες περιπέτειες
Ο θείος από τον Καναδά
Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι
Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ
Ένας Έλληνας στο Παρίσι
Για το ψωμί και για τον έρωτα
Καραγκιόζης, ο αδικημένος της ζωής
1960
Μανταλένα
Τυφλός άγγελος
Τα ντερβισόπαιδα
Ερωτικά παιχνίδια
Πόθοι στα στάχυα
Το κλωτσοσκούφι
Ποτέ την Κυριακή
Τρεις κούκλες και εγώ
Το ραντεβού της Κυριακής
Οικογένεια Παπαδοπούλου
Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα
1961
Η μυρτιά
Χωρίς μητέρα
Χαμένα όνειρα
Μια του κλέφτη
Ζητείται ψεύτης
Η Λίζα και η άλλη
Διαβόλου κάλτσα
Λάθος στον έρωτα
Η κατάρα της μάνας
Ευτυχώς τρελάθηκα
Η αυγή του θριάμβου
Δουλέψτε για να φάτε
Για σένα την αγάπη μου
Ποια είναι η Μαργαρίτα;
Ο Βέγγος βλαχοδήμαρχος
Οι εννιακόσιοι της Μαρίνας
Ποιος θα κρίνει την κοινωνία
1962
Το πιθάρι
Ο ατσίδας
Ζήτω η τρέλα
Υπέροχη οπτασία
Η νύφη το ‘σκασε
Βασιλιάς της γκάφας
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ
Γαμπρός για κλάματα
Μην είδατε τον Παναή;
Δουλειές του ποδαριού
Αστροναύτες για δέσιμο
Οι υπερήφανοι της γενιάς μας
1963
Ο τρελάρας
Ανήσυχα νειάτα
Το τυχερό πανταλόνι
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του
Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης
Τύφλα νάχη ο Μάρλον Μπράντο
1964
Τα δίδυμα
Ο πολύτεκνος
Ο καταφερτζής
Οι φτωχοδιάβολοι
Σχολή για σωφερίνες
Θα σε κάνω βασίλισσα
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά
1965
Περάστε την 1η του μηνός
Είναι ένας… τρελλός τρελλός Βέγγος
1966
Ο παπατρέχας
1967
Πάρε κόσμε
Τρελλός παλαβός και Βέγγος
Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000
1968
Δόκτωρ Ζι-Βέγγος
1969
Ποιος Θανάσης!
Ένα ασύλληπτο κορόιδο
Θου – Βου φαλακρός πράκτωρ. Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ
1970
Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές
Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα
1971
Διακοπές στο Βιετνάμ
Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;
1972
Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου
1973
Ο τσαρλατάνος
Δικτάτωρ καλεί Θανάση
Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ
1976
Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας
1978
Από που πάνε για τη χαβούζα;
1979
Βέγγος, ο φαλακρός μαθητής
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση
1980
Βέγγος, ο τρελός καμικάζι
Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι
1981
Το μεγάλο κανόνι
1982
Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι
1983
Τρελλός και πάσης Ελλάδος
1988
Ο Θανάσης στη χώρα του “θα”
Τρελοκομείο “Η Ελλάς”

1989
Θανάσης ο αισιόδοξος
Κρεβάτι για πέντε
Το δίδυμο της συμφοράς
Ο πρωταθλητής
1990
Προσοχή μας βάλανε μπόμπα
1991
Ήσυχες μέρες του Αυγούστου
1993
Ζωή χαρισάμενη
1997
Το βλέμμα του Οδυσσέα
1998
Το αίνιγμα
Όλα είναι δρόμος
2002
Lilly’s Story
2009
Ψυχή βαθιά
2010
Το πέταγμα του κύκνου