Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies μας.
Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies μας.
Αναζήτηση
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Blog Categories
Σειρές
Αισθηματικές
Αστυνομικές
Βιογραφίες
Δραματικές
Δράσης‎
Ερωτικές
Θρίλερ
Ιστορικές
Καλτ
Κοινωνικές
Κωμωδίες
Μιούζικαλ
Μυστηρίου‎
Περιπέτειες
Πολεμικές
Σατιρική
Τρόμου
Φαντασίας
Ταινίες
Αισθηματικές
Αστυνομικές
Βιογραφιές
Δραματικές
Δράσης‎
Ερωτικές
Θρίλερ
Ιστορικές
Καλτ
Κοινωνικές
Κωμωδίες
Μιούζικαλ
Μυστηρίου‎
Περιπέτειες
Πολεμικές
Σατιρική
Τρόμου
Φαντασίας

Μέρες Του '36 (1972) 1

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Μέρες του ’36 a.k.a. Days of ’36

Έτος: 1972

Πρεμιέρα: 30 Σεπτεμβρίου 1972

Διάρκεια: 105′

Είδος: Ιστορική

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος , Στρατής Καρράς , Πέτρος Μάρκαρης , Θανάσης Βαλτινός

Παραγωγός: Γιώργος Παπαλιός

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης (ΙΙ)

Ηθοποιοί: Κώστας Παύλου , Πέτρος Μάρκαρης , Χρήστος Καλαβρούζος , Βαγγέλης Καζάν , Χριστόφορος Νέζερ (I) , Τούλα Σταθοπούλου , Καίτη Ιμπροχώρη , Πέτρος Ζαρκάδης , Τιτίκα Βλαχοπούλου , Γιώργος Κυρίτσης , Γιάννης Κανδήλας , Βασίλης Τσάγκλος , Θάνος Γραμμένος , Γιώργος Τζιφός , Κυριάκος Κατριβάνος , Πέτρος Χοϊδάς , Χριστόφορος Χειμάρας , Μάνος Βενιέρης , Ιάκωβος Παϊρίδης , Τέλης Σαμαντάς , Γιώργος Σιβρής , Πάνος Κοκκινόπουλος , Γιάννης Πανταζόπουλος , Αλέκος Αργυρίου , Άννα Ζερβού , Νίκος Χατζηγεωργίου , Στάθης Στακιάς , Κώστας Μανδήλας , Λάμπρος Παπαδημητράκης , Γιάννης Σμαραγδής, Αλέκος Μπούμπης , Έρρικα Δαροπούλου , Θανάσης Βαλτινός , Κώστας Σφήκας , Τάκης Δουκάκος

Πλοκή: Oι «μέρες του ’36» είναι αυτές που προετοίμασαν την εγκατάσταση της φιλοφασιστικής δικτατορίας του στρατηγού Μεταξά. Σε μια πλατεία γεμάτη κόσμο και κάτω από έναν δυνατό ήλιο, δολοφονείται ένας συνδικαλιστής. Oι υποψίες στρέφονται στον Σοφιανό, έναν πρώην συνεργάτη της αστυνομίας που έχει πέσει σε δυσμένεια. O Σοφιανός αγωνίζεται μάταια ν’ αποδείξει την αθωότητά του. Απελπισμένος, κρατάει όμηρο στο κελί του ένα φίλο βουλευτή που τον επισκέπτεται στη φυλακή κι απειλεί να τον σκοτώσει αν δεν τον ελευθερώσουν.

Είμαστε στις παραμονές των εκλογών του 1936, και η κυβέρνηση Μεταξά, που μόλις στέκεται όρθια χάρη σ’ έναν δύσκολο συμβιβασμό ανάμεσα στις δυνάμεις της Δεξιάς και του Κέντρου, βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή θέση: αν αντισταθεί στον εκβιασμό του Σοφιανού, προκαλώντας το θάνατο του βουλευτή, θα χάσει τη στήριξη της Δεξιάς· κι αν, αντίθετα, υποκύψει στον εκβιασμό κι αφήσει ελεύθερο τον κρατούμενο, θα χάσει τη στήριξη του Κέντρου. Το ποια «τάξη» αποκαταστάθηκε τελικά, το φανερώνει ξεκάθαρα η σκηνή της εκτέλεσης των διαδηλωτών που κλείνει την ταινία.

play-button-icon-png-0.png

Πηγή: RetroDB.gr